Как да поддържаме кожените си обувки?

Правилата за поддръжката на обувки, боти, кецове или маратонки от естествена кожа са закон за всеки, който държи на външния си вид и продължителния “живот“ на любимия чифт. Макар и да звучи трудоемко повярвайте ни това не е така, нужни са Ви само подходящите материали и капчица желание. А сега ще Ви разкрием тайната за безупречен външен вид на любимите обувки.

Почистване

Редовното почистване на праха и замърсяванията може да запази по-дълго време безупречния външен вид на Вашите обувки. Това може да се прави чрез използването на мека четка или гъба за почистване на обувки и е желателно да се случва след като се приберете. По този начин ще предотвратите навлизането на микроскопични частици в структурата на обувките, които биха могли да наранят повърхността им. Възможно е почистването им и с мокра кърпичка или микрофибърна такава, а за да придадете допълнителен блясък на кожените обувки, можете да ги излъскате със специално предназначена за целта силиконова гъба.

Импрегниране

В повечето магазини за обувки се предлагат различни импрегниращи спрейове, пасти и кремове. Те са подходящи, защото навлизат в материята на обувките и създават траен защитен слой, който ги предпазва от атмосферните влияния и от навлизането на мръсотия в порите на повърхността. Някои от тези продукти дори могат и да подобрят естетическите качества на кожата.

Боядисване

С времето, колкото и добре да поддържате обувките си, боята все пак ще започне да овехтява. Ето защо е необходимо редовното им боядисване. По този начин обувките Ви могат да изглеждат като нови дълго време след като сте купили чифта. Боята освен, че им придава цвят и ги освежава, тя ‘‘омазнява“ кожата и връща блясъка и мекотата им.

Грижа за обувките от естествена кожа през зимата

Минусовите температури, вятърът, снегът и солта по улиците биха могли сериозно да влошат качеството на Вашите зимни обувки. Изключително важно е да почиствате солта от обувките си веднага щом се приберете, тъй като тя може да нарани материала и да влоши естетическите му качества, както и неговата здравина. Това може да се случи с помощта на мека кърпа, след което обувките трябва да изсъхнат на стайна температура. В търговската мрежа се предлагат и спрейове, които са специално предназначени за защита през зимата.

Назад към всички статии